bortforklare arr etter selvskading?

Nå som sommeren er her er det alltid like vanskelig både for meg og mange andre når det kommer til det å vise arr etter selvskading. Jeg har i mange år slitt med dette, og har endt opp med å gå fullt påkledd selv når det er 30+ varmegrader ute. Andre har badet og jeg har stått langs vannkanten og fått dyppet føttene litt for å kjøle meg ned litt. Jeg har lenge hatt vansker for å nyte sommeren, det var lenge en årstid jeg gruet meg til, nemlig på grunn av dette med arr og på grunn av mine kroppskomplekser. 

De siste ukene nå når sommeren begynte har jeg fått litt meldinger fra både følgere og andre som lurer på litt forskjellig rundt dette teamet. Jeg har fått spørsmål om hva de kan si til familie da spesielt mindre søsken om de spør hva arrene deres er for noe. Noen spør hvilke unnskyldninger de kan komme opp med hvis noen spør hva det er. Andre spør hvordan jeg greier å vise arrene og om det ikke er vanskelig å vise.

1. Hva skal du si til mindre søsken eller andre som spør?
Når jeg får dette spørsmålet foreslår jeg ført og fremst å bare si det som det er, ikke nødvendigvis hele historien bak alt, men kanskje bare si rett ut ta “jo det er arr etter at jeg har skadet meg”. De fleste vil nødvendigvis ikke spørre mer fordi da får de svaret på det de lurte på. Jeg har selv fått spørsmål av tanteungen min på snart 4 år hva det er, og da sa jeg at det var arr, og hun spurte ikke mer utdypende etter det. Dette er fra person til person såklart og hva du er komfortabel med, men jeg syntes personlig at det å si det litt som det er kan hjelpe på å gjøre temaet mindre tabu for oss og da spesielt for den neste generasjonen!

Selv har jeg vokst opp i et miljø hvor slike ting har vært tabu, og følt at man snakker ikke om dette høyt eller til andre men i stedet unngår det og later som ingenting. Dette er noe jeg personlig ikke vil føre videre, og derfor vil unngå å bortforklare alt som før har vært tabu.

2. Hvilke unnskyldninger kan du finne på for å bortforklare det?
Som nevnt ovenfor syntes jeg vi skal unngå unnskyldninger og det å komme på andre historier for å bortforklare virkeligheten. Jeg forstår det er vanskelig, og når jeg selv blir spurt hva det er blir jeg satt ut og ønsker å bare si noe tull slik jeg slipper å snakke om det. Jeg jobbet i kiosken på campingen den ene dagen og en gutt som ventet på å få pizza spurte hvorfor jeg hadde så mye arr, så satt ut som jeg ble kan ikke ord beskrive. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, men endte opp med å svare “Jo ehm nei, jeg har bare skadet meg en del”.  Det var tross alt en gutt jeg ikke kjente så jeg sa meg stolt over det svaret og følte ikke trangen for å utdype det mer, og han virket ikke som om han trengte å vite mer heller.

3. Hvordan greier jeg å vise arrene mine så lett?
Til slutt pleier jeg ofte å få spørsmål om hvordan jeg greier å vise arrene fremfor familie. Dette er rett og slett noe som har tatt meg veldig mange år. Som nevnt ville jeg mye heller stå fullt påkledd i varmen å ha det fælt enn å gå i skikkelige sommerklær som var tilpasset været. Jeg har ikke før de siste årene begynt å bli litt komfortabel fremfor familien, og det er fortsatt vanskelig. Jeg kjenner jeg ikke liker å vise meg selv i bikini eller bare shorts og topp for den saks skyld. Dette er noe jeg har måttet ta steg for steg og i mitt eget tempo. Det er noe dere også må gjøre, ikke gå for fort ut av komfortsonen, men heller ikke bli i den for alltid!

Grunnen til jeg valgte å skrive dette innlegget er først og fremst fordi jeg som sagt får mange spørsmål rundt dette, og det vil være lettere for meg å henvise folk videre til dette innlegget enn å skrive ting om igjen og om igjen til de som spør. Vær obs på at med dette mener jeg ikke å få dere til å tro at dere ikke kan spørre meg om ting som dette, men jeg håper bare dere forstår at det kan bli litt mye for meg og det blir fort litt tungt med tanke på jeg selv har problemer jeg prøver å bearbeide 🙂 Jeg vil dere alle alt godt, og vil såklart prøve å være til så mye hjelp som mulig! Håper ting blir bedre for dere som har det tungt! Ønsker dere alle en fin sommer videre!<3

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg